برداشت های من از جهان پیرامون

بایگانی
آخرین نظرات

۴ مطلب در مهر ۱۴۰۰ ثبت شده است

امیر عنصر المعالی کیکاووس بن وشمگیر در قابوس نامه این نصیحت رو به فرزندش میکنه:
« مریدان نعره زن به دست آر، چنانکه در مجلس پیوسته نشسته باشند تا به هر نکته که تو بگویی نعره زنند و مجلس گرم کنند»

ماه مهر آمد دبستان باز شد 
درس یار مهربان آغاز شد 

هرچه می کرد ان معلم خوب بود 
گر چه گاهی هم به دستش چوب بود

یک دبستان بود نامش مهرگان 
ما چو گل بودیم و ان جا بوستان 

در نوشتن هر که می شد بهترین 
دفترش پر می شد از صد آفرین 

ما همه تصمیم کبری داشتیم 
هرچه سد بود از میان برداشتیم 

در قیاس علم و ثروت آن زمان 
علم بهتر بود در انشایمان 

دوستی مان پاک بود و بی ریا 
قلب ها مان ساده بود و با صفا 

رفت آن ایام خوش چون برق و باد
خاطراتش تا ابد در یاد باد
===
شاعر: دکتر محمود پورغلامحسین عضو هیات علمی گروه ریاضی دانشگاه قم

یکی از سخت ترین سوالاتی که این روزها مردم باهاش درگیر میشن این هست که گوشیشون خراب میشه و وقتی میخوان تعمیر کنن، تعمیرکار میگه هزینه تعمیر گوشی میشه 1.5 میلیون و اون شخص هم میبینه مثلا با 5 میلیون میتونه یک گوشی نو بخره که از گوشی خودشم بهتر هست! حالا دو دل میشه که گوشی رو تعمیر کنه یا بره گوشی نو بخره. (مثالم از رده گوشی های نسبتا ارزون بود، چون کسی که مثلا پول داره و میره گوشی ۲۰ میلیونی میخره، خراب هم بشه، حتما پول داره که بره و یه گوشی خوب دیگه بخره!)
خوب برگردیم به سوال:
فرض اول: تخمین من این هست که یک گوشی موبایل متوسط بعد از حدود 7 سال عملا خیلی خیلی از رده خارج میشه و خود به خود باید کنارش گذاشت. یعنی عمر مفید گوشی رو 7 سال تخمین میزنم. با این فرض به حل مسئله زیر میپردازیم:
فرض کنید که شما یک گوشی خراب  دارید که اون رو T  سال قبل خریدید. این گوشی خراب شده و هزینه تعمیرش n تومن است (بعد از تعمیر این گوشی هفت منهای T سال عمر خواهد کرد). فرض کنید قیمت یک گوشی نو که k درصد بهتر از گوشی شما است و میتونه تا ۷ سال دیگه کار کنه P باشد. در این صورت برای اینکه تعمیر این گوشی مقرون به صرفه باشه باید داشته باشیم:


\frac{{7 - T}}{n} \ge \frac{{7(1 + k)}}{P} \Rightarrow n \le \frac{{P(7 - T)}}{{7(1 + k)}}

یعنی تنها درصورتی که n \le \frac{{P(7 - T)}}{{7(1 + k)}} باشه، تعمیر موبایل به صرفه است.
به مثال زیر توجه کنید: فرض کنید شما یک گوشی موبایل دارید با حافظه داخلی 32 گیگ و رم ۲. این گوشی بعد از ۳ سال خراب شده و تعمیرکار ۱.3 میلیون برای تعمیرش میخواد، آیا شما این گوشی رو تعمیر کنید بهتر است یا نه؟
از طرفی شما می بینید که یک گوشی با رم 4 و حافظه داخلی 64 حدود 5 میلیون هست (این گوشی از نظر کارایی دو برابر گوشی قبلی است). حالا سوال این هست آیا گوشی رو تعمیر بکنیم یا بریم یه گوشی نو بخریم.
خوب در این مثال:

\begin{array}{l}
P = 5;\\
k = 1;\\
T = 3;
\end{array}

است و داریم:

\frac{{P(7 - T)}}{{7(1 + k)}} = \frac{{5(7 - 3)}}{{7(1 + 1)}} = \frac{{20}}{{14}} = 1.43

و چون در این مثال 1.3 = n < 1.43 بنابراین تعمیر این گوشی موبایل مقرون به صرفه است (اما اگر هزینه تعمیر بیشتر از 1.43  میلیون بود، تعمیر این موبایل به صرفه نبود)

==================
اگر بخوام یک فرمول سرانگشتی برای تعمیر موبایل بدم. این فرمول میشه:
وقتی گوشی تون خراب شد، ببنید چند سال کار کرده تعداد سال کار کردش رو T بزارید.
بعد ببینید یک گوشی دیگه که حافظه داخلیش دوبرابر و رمش هم دوبرابر گوشی شما هست قیمش چنده؟ قیمتش رو P بزارید.
حالا \frac{{P(7 - T)}}{{14}} رو حساب کنید اگر هزینه تعمیر گوشی از این عدد بیشتر بود تعمیر نکنید. ولی اگر کمتر بود تعمیر کنید.
 

انشالله که هیچ وقت گوشیاتون خراب نشه.

 

امام علی علیه السلام در حکمت 250 نهج البلاغه میفرمایند: « خداوند را به وسیله برهم خوردن تصمیم ها، فسخ پیمانها و نقض اراده ها شناختم»
====
همه ماها در طی سالیان مختلف  برهان های مختلف اثبات وجود خدا را در کتاب ها خوندیم، مثل برهان نظم، برهان علیت و ... . ولی واقعیتش اینه که به نظرم خیلی هم این برهان ها کارا نبودند. چون من تا حالا کافری رو ندیدم که بگه من برهان نظم یا برهان علیت رو خوندم و ایمان آوردم!!! ولی امام علی علیه السلام داره روشی قابل آزمایش رو برای اثبات وجود خدا ارائه میده! روشی کارا.
در یک ساعت مشخص از روز مثلا ساعت 12 تا 13 ، من متوجه شدم به طور متوسط حدود 15 دقیقه امکان پاسخگویی رو ندارم (مثلا رفتم دستشویی، دارم نماز میخونم، درحال رانندگی هستم، گوشیم جایی افتاده و حواسم بهش نیست و ...) یعنی 25 درصد این یکساعت رو امکان پاسخگویی به موبایلم رو ندارم و 75 درصد این یک ساعت رو امکان پاسخگویی به موبایلم رو دارم. اما متوجه یک نکته خیلی عجیب شدم. نصف تماس هایی که هر روز با من یبین ساعت 12 تا 13 گرفته میشه در اون 15 دقیقه ای که نمی تونم پاسخ بدم صورت میگیره و نصف دیگه اش در اون 45 دقیقه که میتونم پاسخ بدم! 
از نظر منطقی اگر مثلا  فرض کنیم در طی ۳ ماه حدود 100 تماس بین ساعت 12 تا 13 با من گرفته میشه! انتظار دارم 75 تا از این تماس ها رو بتونم جواب بدم و 25 درصد رو خیر. اما در عمل متوجه شدم من تقریبا نیمی از این تماس ها را رو از دست میدم! از نظر ریاضی احتمال اینکه من نیمی یا بیشتر از تماس ها رو از دست بدم برابر است با:

\sum\limits_{i = 50}^{100} {\left( {\begin{array}{ccccccccccccccc}
{100}\\
i
\end{array}} \right)} {\left( {0.25} \right)^i}{\left( {0.75} \right)^{100 - i}} = 6.6 \times {10^{ - 8}}

این احتمال تقریبا برابر صفر هست. اما عجیبه که این احتمال تقریبا صفر دائما داره در هر بازه سه ماهه برای من رخ میده!
چه دلیلی داره این موضوع جز اینکه « دیگران تصمیم میگیرند که با من تماس بگیرند و چون خداوند تصمیم دیگری داره، کاری میکنه که تماس اونها با من درست بیفته در وقتی که من نمی تونم به گوشی جواب بدهم  و اراده های افراد رو نقض میکنه»