برداشت های من از جهان پیرامون

بایگانی
آخرین نظرات

۳ مطلب در خرداد ۱۴۰۱ ثبت شده است

نسیم نیکلاس طالب در فصل پنجم کتاب معروفش قوی سیاه ترجمه محمد ابراهیم محجوب (متاسفانه به نظرم ترجمه کتاب خوب نیست) مینویسه:
« ریاضیدان ها برای اینکه به ما بباورانند نظریه هایشان برای اجتماع خوب است، به مواردی اشاره میکنند که ان نظریه ها مفید بوده اند، نه مواردی که موجب تلف کردن عمر شده اند. از این بدتر، به آن موارد پر شمار کاربردهای ریاضی اشاره نمی کنند که به دلیل سرشت شدیدا غیر تجربی نظریه های آراسته ریاضی، زیان هنگفتی به جامعه زده اند»

===

البته این نکنه را هم اشاره کنم که در اینجا  بحث نسیم طالب ارتباط خاصی با ریاضی نداره و ریاضی را صرفا به عنوان مصداق بیان کرده، در واقع نسیم طالب میخواد بگه همه رشته ها مدارکی مربوط به موفقیت شون ارائه میدهند اما هیچگاه در مورد موارد شکست صحبت نمی کنند.

اما اگر من بخوام در مورد خاص ریاضی که نسیم طالب عنوان کرده توضیح بدهم باید بگم:

۱) «به مواردی اشاره میکنند که ان نظریه ها مفید بوده اند»: این موضوع کاملا طبیعی هست هیشکی نمی گه ماست من ترش هست. چرا باید انتظار داشته باشیم یک ریاضیدان بیاد و موارد غیر مفید رو بگه. مثلا سازنده یک هواپیمای جنگنده میگه این هواپیما از هموطنانم در برابر حملات دشمن محافظت میکنه هیچ وقت نمی گه با این هواپیما میشه بمب ریخت روی خونه های مردم و کودکان رو کشت. یا مثلا سازنده چاقو از اهمیتش در کارهای آشپزخانه میگه تا کاربرد چاقو برای قتل یا سازنده یک سد از اهمیت سد در تامین آب شرب شهری میگه و نمیاد در مورد مضرات سد برای محیط زیست پایین سد بگه یا تولید کننده کود شیمیایی از اهمیت تولید کود در بالابردن راندمان کشاورزی میگه و نه از ضررهاش برای بدن. از این نظر ریاضیدان ها فرقی با بقیه ندارند.

۲) «نه مواردی که موجب تلف کردن عمر شده اند.»: مسلما نتایج زیادی در ریاضیات بودند که کاربرد خاصی براشون پیدا نشده و به فراموشی سپرده شدند. اما این موضوع در علم کاملا طبیعی هست و ریاضیات خیلی مستثنا از این امر نیست. مثلا طراحان خودرو هر ساله مجبور هستند مدل های مختلفی از خودرو را طراحی کنند اما تعداد اندکی از این خودروهای مفهومی طراحی شده به تولید انبوه میرسند. طراحان لباس هم همینطور! یا نظریات مختلف در فیزیک مثل وجود ماده ای به نام اتر در اطراف زمین که بعدها معلوم شد کاملا چرند هست. در علم هیچ راه شاهانه ای وجود ندارد، باید انبوهی از نتایح به دست بیایند تا تعداد اندکی از اونها بتونند موفقیت کسب کنند. ادیسون هم بیشتر از 1000 اختراع کرد اما کمتر از 10 تاش مشهور شدند و به درد خوردند و بقیه همه فراموش شدند.

۳) «از این بدتر، به آن موارد پر شمار کاربردهای ریاضی اشاره نمی کنند که به دلیل سرشت شدیدا غیر تجربی نظریه های آراسته ریاضی، زیان هنگفتی به جامعه زده اند»

این موضوع هم که اصلا ارتباطی به ریاضیات نداره. مدل های ریاضی در دنیای واقعی را افرادی (اغلب غیر ریاضی) طراحی و استفاده می کنند و اشتباه آنها ارتباطی به ریاضی ندارد. یکی بلده از ریاضی درست استفاده کنه و میشه نیوتن و یکی هم بلد نیست درست استفاده کنه و فاجعه ایجاد میکنه.

مثل این میمونه که به خاطر تصادف ماشین ها در خیابان علم مهندسی مکانیک رو مقصر بدونیم! یا به دلیل خطاهای پزشکی علم پزشکی رو مقصر بدونیم.

 

 

من سال ها قبل کتاب انسان خردمند نوشته نوح هراری رو از روی نسخه پی دی اف و روی تبلت خونده بودم. حدود دو ماه قبل نسخه چاپی کتاب رو هم در کتابخانه دانشگاه دیدم و دوباره خواندمش. البته بار دوم دیگه 70-80 صفحه آخر را نخواندم البته دلیلش این بود که تحمل خواندنش را نداشتم. به نظرم این کتاب بیشتر کتاب سرگمی هست تا یک کتاب علمی و جدی! ادعاهای فراوان بدون مدرک مشخص در کتاب به وضوح دیده میشه. در کتاب  حرف هایی زده شده که به مذاق افراد کوچه و بازار خوش بیاد نه اینکه واقعا علمی باشند. خلاصه خواستم بگم علی رغم معروفیت و عامه پسند بودن، کتاب از نظر استانداردهای علمی به هیچ وجه نمی تونه نمره قبولی بگیره. الان که داشتم این مطلب رو می نوشتم رفتم ویکیپدیا رو هم خوندم دیدم کارشناسان هم با من هم نظرند. روی هم رفته فقط به عنوان یک کتاب سرگمی تا حدی میتونه جالب باشه ولی از نظر علمی تقریبا چیز خاصی برای عرضه نداره.

الآنم هر از گاهی کتاب قوی سیاه نوشته نسیم نیکلاس طالب رو دارم میخونم. تعرفش رو زیاد شنیدم. تمامش کنم در موردش مینوسم.

 

امروز یکی از اقوام که میخواست در طرح مسکن ملی ثبت نام کنه، اومد پیش من تا ثبت نامش رو انجام بدم. یک قسمت بود مربوط به مدارک که باید تمام صفحات شناسنامه و کارت ملی اعضای خانواده رو بارگزاری میکردیم. من تمام مدارک رو اسکن کرده و تبدیل به پی دی اف کردم، رفتم که بارگزاری کنم، تازه متوجه شدم سایت فرمت پی دی اف رو قبول نمی کنه، البته این رو در هیچ جای سایت ننوشته بود! اما بدتر اینکه وقتی من فرمت پی دی اف فرستادم سایت قفل شد و دوباره مجبور شدم از سایت خارج بشم و  دوباره وارد بشم. اینبار مدارک رو دوباره همه را jpg کردم و فرستادم. بعد گواهی سابقه سکونت میخواست که یکی از گواهی های قابل قبولش سابقه بیمه بود. رفتم سایت تامین اجتماعی و سایت تامین اجتماعی سابقه بیمه رو به صورت پی دی اف داد. فکر کردم طبیعی هست که دیگه اینبار سایت در این بخش فایل پی دی اف را قبول کند اما امان از دل غافل! بارگزاری فایل پی دی اف همان و قفل شدن دوباره سایت همان! دوباره مجبور شدم از سایت خارج بشم و یکبار دیگه وارد بشم و بعد برم سایت تامین اجتماعی از صفحه مربوطه پرینت اسکرین بگیرم ببرم نرم افزار paint . بعد که رفتم نرم افزار پینت گفتم عکس صفحه را برای اینکه با کیفیت باشد با فرمت png ذخیره کنم. با خودم گفتم هر چه باشد فرمت png هم فرمت عکس است و هم عکس با کیفیت تر ذخیره میشود و سایت هم قبول میکند (چقدر ما ساده ایم، چقدر ما زود گول میخوریم!!!). اینبار با تصویر سابقه بیمه که فرمت png  داشت وارد سایت شدم و اینبار هم وقتی عکس را بارگزاری کردم باز دوباره سایت قفل شد مجبور شدم دوباره از سایت خارج شدم و  اینبار یک تصویر jpg بی کیفیت از سابقه بیمه ذخیره کردم و بالاخره بعد از یک ساعت و ربع تلاش مداوم تونستم مدارک رو بارگزاری کنم.

این کیفیت سایت نهضت ملی مسکن بود وای به حال خونه هاش!!!

یک توصیه هم به مقامات حکومتی: اغلب نهادهای دولتی یک واحد فناوری اطلاعات  دارند که در اینجور مواقع نهادها کار طراحی سایت و ... رو به این واحدها می سپارند. اما واقعیت اینه که افراد شاغل در بخش های آی تی نهادهای دولتی اغلب افراد ضعیفی هستند. الآن یک برنامه نویسی که کمی سرش به تنش بیارزه خیلی راحت میتونه خودش حداقل ماهی ۲۰ میلیون در بیاره! پس اگر برنامه نویسی داره با حقوق حدود ۱۰ میلیون در بخش دولتی کار میکنه خودتون دیگه میتونید کیفیت کارش رو حدس بزنید. در چنین طرح های ملی به هیچ وجه به این واحدهای آی تی و فناوری اطلاعات نهادهاتون تکیه نکنید. پول یکی از اون ۴ میلیون مسکن ملی رو بدید به چند تا برنامه نویس ۶ دنگ تا بیان یه کار تمیز تحویل ملت بدهند.