نظر من در مورد منسا نوروز:
اساسا اهمیت نوروز در رفتن زمستان بوده و نه آمدن بهار. نوروز به طور خاص بیشتر در کشورهای هلال بارور (هلال خصیب) جشن گرفته میشه. ناحیه هلال بارور که بیشتر شامل نیمه غربی ایران، شمال عراق ، ترکیه ، شمال عربستان ، فلسطین ، سوریه و اردن میشه. این ناحیه دارای یک ویژگی مهم بوده و اون هم اینکه گندم و حبوبات به طور خودرو در این نواحی رشد میکنن. حبوبات و گندم دارای این ویژگی هستند که میشه اونها رو به طور طولانی مدت نگهداری کرد. همین دسترسی به گندم در ناحیه هلال خصیب منجر به یکجا نشینی و تشکیل اولین روستاها و شهرها شد. در حدود 9 هزار سال پیش در ناحیه هلال خصیب اولین شهرها و روستاها شکل گرفتند یعنی چند هزار سال قبل از سایر مناطق دنیا. این مردم یکجانشین که وابستگی شدیدی به گندم و حبوبات به دست آمده در تابستان داشتند با مشکل بزرگی مواجه بودند و آن مشکل هم زمستان بود. در زمستان دسترسی به غذا عملا از بین میرفت و این افراد که یکجا نشین بودند و شکار هم نمی توانستند بروند فقط باید به ذخیره غذایی خودشان تکیه میکردند. بنابراین زمستان از دو جنبه نرخ مرگ و میر رو در این مناطق به شدت بالا میبرد. یکی کمبود غذا و دیگری به دلیل اینکه اینها یکجا نشین بودند امکان رفتن به مناطق گرمتر (قشلاق) رو نداشتند از سرما هم بسیار آسیب می دیدند. بنابراین هر علامتی که نشان دهنده پایان زمستان برای این مردمان بود بسیار مهم تلقی میشد و جشن گرفته میشد. از جمله یلدا که نوید دهنده افزایش طول روز و در نتیجه دسترسی به گرمای طولانی تر بود و بهار که به منزله دسترسی به غذای بیشتر بود و این یعنی نرخ مرگ و میر کمتر. بعدها در زمان هخامنشیان سراسر هلال خصیب به تصرف هخامنشیان درآمد و با رسمی شدن آیین زرتشت در ایران، آیین قدیمی تر نوروز با آیین زرتشت تلفیق شد و به سراسر امپروطوری هخامنشی گسترش یافت.
جالب است که هنوز هم در دنیای مدرن احتمال مرگ در زمستان بیشتر از تابستان است ( حدود ۱۰ درصد بیشتر است). به نظرم در گذشته و در ناحیه هلال بارور که اولین گروه از انسان ها یکجا نشین شدند میزان مرگ و میر در زمستان چندین برابر تابستان بوده و رفتن زمستان برای اونها مثل رفتن کرونا برای ما است که نرخ مرگ و میر رو دو برابر کرده. کلا گونه انسان در برابر زمستان ضعیف است و گونه های جانوری که شباهت ژنتیکی فراوانی به انسان دارند هم اغلب در مناطق گرمسیری زندگی میکنند.
https://www.acsh.org/news/2019/07/10/more-people-die-winter-summer-14146
جالب است که ریاضیدان معروف فرانسوی ژورف فوریه هم اعتقاد داشته که هوای گرم بسیار برای سلامتی انسان مفید است و اغلب خودش رو در چندین پتو میپیچیده و در اتاق های بسیار گرم زندگی و کار میکرده.
===
متن بالا با کمی تغییرات پیام من در یک گروه واتس آپی بود.
=====
ژاله از برگ گل لاله چکید
عطر گل های اقاقی پیچید
قاصدک همره یک شاپرک بازیگوش
خبر آورد که نوروز رسید
ساکنان کوچه باغ امید
هم نفسان صبح سپید
مژده مژده بهار رسید
سرتان سبز دلتان خوش
بخت تان روشن چون روز ،
نوروز تان پیروز
دکتر پور غلامحسین