برداشت های من از جهان پیرامون

بایگانی
آخرین نظرات

استفاده از نرم افزار برای تشخیص پزشکی

پنجشنبه, ۸ بهمن ۱۳۹۴، ۱۰:۵۶ ق.ظ

وقتی یک بیمار به پزشک مراجعه می کنه مثلا برای مشکل دل درد؛ پزشک می دونه که مثلا 100 علت برای دل درد وجود داره؛ براساس اطلاعات بیشتری که از بیمار می گیره؛ علتی رو که حدس می زنه با احتمال بالاتری عامل بیماری شده رو تشخیص می ده و براساس اون، درمان های مورد نظر رو پیشنهاد میده (گاهی تو این مرحله نیاز میشه؛ بیمار آزمایش هایی رو انجام بده و نتیجه رو به پزشک اعلام کنه).

من حدس می زنم ساخت  نرم افزاری که بتونه این کار پزشکان رو انجام بده چندان کار سختی نیست. چیزی که نیاز هست یک پایگاه داده وسیع از افرادی هست که علائم بیماری و نوع بیماری شون ثبت شده باشه، بعد میشه به کمک یک تابع احتمال؛ هربیمار جدیدی که میاد اطلاعاتش رو با بیماران قبلی مقایسه کرد و نوع بیماری رو تشخیص داد.

البته این سیستم هم خطا خواهد داشت، همونطور که پزشکان خطا می کنن، اما یک تفاوتی هست، اونم اینکه با اضافه شدن اطلاعات پزشکی، به این سیستم روز به روز خطاهاش کاهش پیدا می کنه، درست مثل پزشکی که به مرور زمان با تجربه تر میشه، اما یک پزشک با تجربه روزی میمیره!!! و یک پزشک تازه کار جاش رو می گیره؛ اما نرم افزار نمی میره و دائما تجربش بیشتر میشه.

خوش بختانه الآن در اغلب بیمارستان ها اطلاعات پزشکی بیماران، ثبت میشه و میشه از همین اطلاعات برای یک پایگاه داده اولیه استفاده کرد؛ و بعد با گذشت زمان اون رو بهبود داد.

اگر اطلاعات پزشکی تعداد زیادی از افراد توسط نرم افزارها جمع آوری بشه، اون موقع میشه به کمک تکنیک های داده کاوی؛ انقلابی در زمینه داروسازی انجام داد؛ فرض کنید تعداد زیادی بیمار  بابت چربی خونشون از یک داروی خاص استفاده می کنن، چون اطلاعات این بیماران ثبت میشه، ممکن هست متوجه بشیم افرادی که این دارو رو مصرف می کنن؛ نسبت به افراد دیگه کمتر مبتلا به آلزایمر مبتلا میشن، و اینجوری میشه با تغییراتی که توی اون داروی ضد چربی خون انجام داد؛ اون رو به یک داروی ضد آلزایمر تبدیل کرد!!! حتی میشه قبل از انجام یک روش درمانی، شانس موفقیت اون روش رو برای بیمار برآورد کرد. 

به علاوه میشه برای هر فرد یک پرونده کامل دیجیتالی ساخت که تمام اطلاعات پزشکی اون شخص توش ثبت شده باشه؛ طوریکه بشه به راحتی فهمید مثلا این شخص در 10 سال گذشته چند بار سرما خورده؛ یا چه ورزش هایی انجام داده و همه این اطلاعات به تشخیص بهتر کمک می کنه، در حالیکه در حال حاضر چنین اطلاعاتی برای پزشک وجود نداره. نرم افزار میتونه با بررسی ابن پرونده دیجیتالی و مقایسه اون با دیگران توصیه های لازم رو به افرد بکنه، مثلا میتونه تشخیص بده شانس ابتلای یک شخص به بیماری قند خون چقدرهست؛ و اگر این شانس بالا بود از شخص بخواد آزمایش قند خون رو بده!!!

بیمار می تونه بلافاصله بعد از شروع درمان؛ دائما وضعیت خودش رو به نرم افزار اعلام کنه (یعنی دکترش همیشه دم دسته!!!) و اگر درمان موثر نیست، نرم افزار می تونه درمان قبلی رو متوقف رو درمان های جدید رو جایگزین کنه.

علت اینکه چنین نرم افزارهایی هنوز فراگیر نشدن اینه که؛ ادما خیلی حاضر نیستن سرجونشون ریسک کنن؛ و نمیرن سراغ استفاده از نرم افزار!

یادمه زمانیکه تازه خریدهای اینترنتی باب شده بود، خیلی ها حاضر نبودن؛ پول رو از طریق اینترنت واریز کنن چون میترسیدن؛ پولشون از دستشون بره!!! اما به هر حال در شرایط فعلی خریدهایی اینترنتی تقریبا متدوال شده. این نرم افزارها هم بعد از تولید به مرور جاشون رو بازمی کنن.

  • عباسی

نظرات  (۲)

منظورم از کساد شدن کار پزشک ها افرادی هست که تا مریض میره پیشش کمردرد گرفته بجای پرسیدن و بررسی علل میگه عاقا چجور شما تااینجا اومدی و قطع نخاع نشدی!! :))) 
وگرنه دکترکرمانی خیلی وقته بااستفاده از نرم افزار و گرفتن اطلاعات بیمار اعم از دور موچ (برای تشخیص   نوع استخوان بندی) سابقه بیماری ، سابقه گرفتن رژیم غذایی، و ... کلی اضافه وزن از مراجعه کننده ها کم میکنه. که اینطوری ایشون رو به یک پزشک با چندین مطب در شهرهای مختلف و حتی پزشکی فعال در فضای مجازی تبدیل کرده.
اگه از زاویه دید ایشون نگاه کنیم پزشکان با برنامه نویسی مربوط به تخصص شون کلی به نفعشون هست. و شهرت شون بیشتر میشه چون اون ها رو پزشکانی همه جا در دسترس تبدیل میکنه.
درحال حاضر دکتر کرمانی اندرویدیم هستن!! :)))
الان یه حسی بهم میگه نکنه اونی که جواب ایمیلم به دکتر کرمانی رو داد برنامه خاصی ازایشون بوده :)))
واقعا جالبه!
چه کار جالب و هیجان انگیزی میشه!
البته خطا در هردومورد ممکنه صورت بگیره!
فقط این نرم افزار هوشمند کار گروهی ازپزشک ها رو کساد میکنه!
اونایی که بخاطر منفعتشون جراحی غیرضروری رو اورژانسی میکنن!!
پاسخ:
در ابتدا خطای نرم افزارها ممکن هست که کمی بیش از پزشکان باشه؛ اما به سرعت با دیتاهای جدیدی که در اختیارشون قرار می گیره و ارزیابی روندهای گذشته بهبود پیدا می کنن. درست مثل نرم افزارهای بازی شطرنج که در ابتدا حتی شطرنج بازهای معمولی هم راحت این نرم افزارها رو شکست می دادن ولی در طی 20-30 سال اینقدر قوی شدن که قهرمانان صاحب نام شطرنج مثل گری کاسپارف رو هم شکست دادن.
در مورد کار پزشکان هم؛ من اعتقاد دارم زیاد طول نمی کشه که نه تنها پزشکی بلکه اغلب مشاغل دیگه؛ در برابر دستاوردهای هوش مصنوعی تسلیم میشن. دنیا کم کم داره به سمتی میره که همه کارهای انسانی به ماشین ها سپرده بشه.
و در مورد خط آخر کامنتتون هم باید بگم یک مزیت نرم افزار به انسان اینه که عمدا!!! اشتباه نمی کنه.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی