تعطیلی هشتم ربیع الاول و قوانین پارکینسون!!!
بالاخره بعد از کش و قوس های فراوان مشخص شد که دوشنبه هفته بعد هشتم ربیع الاول تعطیل هست. اما همون مجلسی که یکسال قبل تعطیلی هشتم ربیع الاول رو تصویب کرده؛ امروز یک طرح یک فوریتی تصویب کرد که بتونه تعطیلی هشتم ربیع الاول رو دوباره حذف کنه. جالبه که این موضوع از زمان مجلس نهم (دوره قبل مجلس) مطرح بوده و به دوره دهم مجلس هم کشیده. اما چرا یه موضوع نسبتا کم اهمیتی مثل این اینقدر توی مجلس در موردش بحث میشه؛ اما در مورد موضوعات مهم تر و اصلی تر توجه خاصی نمیشه.
شاید این موضوع ریشه در قانون پارکینسون داشته باشه؛ که به افتخار سیرال نورث کورت پارکینسون نام گذاری شده.
یکی از قوانین پارکینسون رو با یک مثال اینجا می نویسم.
فرض کنید قرار هست اعضای یک جلسه در مورد دو موضوع با هم گفتگو کنن و بعد تصمیم گیری کنن؛ موضوع اول مربوط هست به یک قرار داد 100 میلیارد تومانی مربوط به خرید یک دستگاه خاص برای یک نیروگاه اتمی و موضوع دوم مربوط هست به یک قرار داد بی اهمیت یک میلیون تومانی برای ساخت سقف پارکینگ دوچرخه. قانون پارکینسون میگه: اعضای جلسه وقت خیلی خیلی بیشتری به بحث در مورد سقف پارکینگ دوچرخه اختصاص میدن تا موضوع مهم ساخت نیروگاه اتمی به این دلیل که:
"یک قرارداد 100 میلیاردی مربوط به یک راکتور اتمی پس از اشاره ای اجمالی به گزارش های مهندسان و زمین شناسان و برنامه هایی که به ضمیمه یک طرح توجیهی به کمیته تسلیم شده است بدون معطلی زیاد و با زمزمه هایی موفقیت آمیز به تصویب می رسد.در اینگونه موارد قانون پارکینسون به وسیله عوامل فنی تکمیل می شود،زیرا معمولا نیمی از اعضا از جمله رئیس کمیته،اصولا نمی دانند که راکتور چیست و نیم باقیمانده نمی دانند آن دستگاه برای چه منظوری لازم است.اما معدود اعضایی که ممکن است این موارد را به خوبی بدانند ولی در مورد ماجرا تردید هایی داشته باشند،ترجیح می دهند با رعایت سکوت خود را از دشواری تشریح و توضیح ابعاد قضیه دور نگه دارند.اما وقتی نوبت تصمیم گیری در مورد سقف پارکینگ دوچرخه فرا رسد هم موضوع بحث و هم میزان بودجه مطروحه در قلمرو فهم همه اعضا می گنجد.حالا همه می توانند خودی نشان دهند و سکوتی را که ناچار هنگام بحث در مورد راکتور رعایت کرده بودند جبران کنند.مذاکرات در مورد بودجه سقف پارکینگ دوچرخه حداقل چهل و پنج دقیقه به طول می انجامد و بالاخره در کمال رضایت تدابیری برای صرفه جویی به اندازه صد هزار تومان!!! اندیشیده می شود."
(جملات داخل گیومه از وبلاگ میریت امروز با کمی اصلاحات من؛ اقتباس شده است.)
----------------
قانون پارکینسون در کلاس درس: من گاهی سر کلاس چند تا نمودار با متلب می کشم و از دانشجوها سوالاتی در مورد اونها می پرسم مثل این که: چرا نمودار اول نسبت به نمودار دوم تونست تابع اصلی ما رو بهتر تقریب کنه ؟ وقتی چنین سوالاتی رو می پرسم همه ساکتن و کسی اظهار نظر نمی کنه.
حالا کافیه بپرسم: نمودار اول و دوم رو با چه رنگی رسم کنم تا روی پرده پروژکتور بهتر دیده بشه؛ یک مرتبه همه دانشجوها میشن کارشناس رنگ و انبوهی از رنگ ها از قرمز و سبز و آبی تا ارغوانی و صورتی و بنفش و ... پیشنهاد میشه.
- ۹۶/۰۹/۰۱