الگوی حرکت ملخ ها
گویا ملخ های صحرایی در جنوب کشور مشکلات زیادی بوجود آووردن. تا جایی که فرمانداری بندر عباس برای کسانیکه یک کیلو ملخ زنده تحویل بدن، 8 هزار تومان پاداش در نظر گرفته.
حالا این خبر رو ببینید که پلیس لس آنجلس از ریاضی استفاده میکنه تا الگوی جرم در شهر رو به دست بیاره تا بتونه بر اون اساس منابعش رو بهینه تر به کار ببره.
-------
به نظرم میشه به کمک ترکیبی از سیستم های دینامیکی و شبکه های عصبی یک الگو برای حرکت و توزیع ملخ ها در سطح کشور به دست آوورد و بعد بر این اساس، منابع موجود رو (مثل هواپیماهای سم پاش) جوری به کار گرفت که مبارزه با ملخ ها به موثرترین شکل ممکن صورت بگیره.
مدل های ریاضی زیادی در مورد نحوه گسترش بیماری های واگیر تا حالا توسط ریاضیدان ها توسعه پیدا کرده. من فکر می کنم هجوم ملخ ها هم یه چیزی شبیه همین گسترش بیماری های واگیردار هست و میشه مدل های مشابه اون رو برای ملخ ها هم به کار گرفت. میشه به کمک معادلات لجستیک تخمینی از تعداد ملخ ها در آینده نزدیک و در نتیجه منابع لازم برای مبارزه با اونها به دست آوورد.
اگر اطلاعات مربوط به حرکت ملخ ها تاکنون به درستی ثبت شده باشه؛ میشه از این اطلاعات برای آموزش یک شبکه عصبی استفاده کرد تا بشه به کمک اون نحوه حرکت ملخ ها در آینده رو پیش بینی کرد.
------
حس می کنم تهیه چنین الگویی برای حرکت ملخ ها و مبارزه با اونها خیلی کار سختی نیست. دیروز به ذهنم رسید یه پایان نامه کارشناسی ارشد درباره این موضوع تعریف کنم. اما بعدش گفتم احتمالش کمه که چنین پروپوزالی تصویب بشه و دوم اینکه چون هیچ پیش زمینه ای در مورد این موضوع و اینکه واقعا چقدر میشه توش پیش رفت ندارم و می ترسم با شروعش بعدا توش گیر کنم. و سوم اینکه به دست آوردن دیتای مناسب برای راستی آزمایی مدل ها خیلی سخته و اغلب، نهادهای مختلف یا دیتا ندارن و یا اگر داشته باشن تقریبا محاله که اون دیتا رو در اختیار دیگران قراربدن.
-----------------------
ای کاش وزارت کشور اطلاعات لحظه ای و جامعی رو از نحوه توزیع ملخ ها تهیه میکرد و به طور مرتب اونها رو بروز رسانی می کرد. این اطلاعات در ترکیب با اطلاعات جغرافیای منطقه و آب و هوا میتونست برای تهیه الگوی زاد و ولد و حرکت ملخ ها به کار بره.
- ۹۸/۰۳/۱۲